8 comments on “Majalah Kanak-kanak: Bujal, Bambino, Dewan Pelajar, Kuntum

  1. saya pernah menang peraduan mewarna majalah bujal….walaupun dapat no.3 seronoknya bukan kepalang….kalau pergi kedai buku-buku lama cari juga majalah bujal , tapi tak jumpa…seronoknya kalau dapat baca lagi majalah tu……

    • Tahniah kpd sedara kat atas kerana menang peraduan mewarna Bujal. Majalah Bujal begitu nostalgik = nostalgia + tragik kepada saya.

      Saya masih ingat lagi apabila saya habis membuat kerja rumah, saya akan mencuba silang matematik … dan beberapa peraduan Bujal yang lain. Kemudian setelah saya masuk dalam sampul surat, saya akan pos di peti pos yang berkebetulan berada dalam pasar malam. … Hmmm shopping larrr apa lagi … biasanya bihun goreng je.

      Saya berazam (Masa tu Djh 6) untuk terus mengambil bahagian dalam peraduan apabila saya berada dlm Tingkatan Satu tetapi malangnya saya telah dimasukkan secara paksa dalam asrama. Di asrama saya teruk dibuli sehingga azam saya untuk mengikuti majalah Bujal tidak kesampaian.

      Saya begitu syahdu apabila melihat majalah Bujal sehingga ke hari ini ….

  2. Saya antara peminat dan pelanggan tetap majalah Bujal….sebahagian koleksinya masih dalam simpanan walau pun dah hampir 30 tahun dulu…pernah sekali keluarannya lambat sampai di kedai yang saya selalu beli… saya balik rumah terus call ke produksi Rizalman bertanyakan kenapa keluaran bulan tu tak sampai2 lagi…hari ni saya tunjukkan majalah Bujal tu kepada anak saya…tapi nampaknya dia kurang berminat mungkin sudah tidak kena dengan jiwa anak2 era ini…

    • as salam..tak pasti nuzaf adalah saudara atau saudari. Apapun, saya juga mengumpul majalah bujal dan bambino. Namun hanya beberapa naskah majalah bujal sahaja yg terselamat. Walaupun begitu, saya masih memiliki hampir 30 naskah komik ‘santai’ dan ‘serius’ era 70an dan 80an seperti wak dojer, hasil nukilan pot jr, Hulk basri dan banyak lagi…jemputlah melayari blog saya baru bertatih mengasah bakat penulisan blog di: komikklasik78.blogspot.com…salam silaturrahim- cikgu shah.

  3. Majalah Adik, Bintang Kecil, Mingguan Kanak-Kanak, Cerdas Pintar, Kuntum, Bujal, Bambino telah mencorakkan masa kecil.

  4. waahh..bagus blog yg membicarakan soal majalah majalah lama ini. Sila lah berkunjung ke blog yang seumpamanya..santai dan nostalgik : komikklasik78.blogspot.com. (mudah mudahan saudara dan saudari beroleh manfaat)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s